Pomazánka z červené řepy a sušených rajčat

 Když se řekne řepa v mé mysli se mi nepředstaví nic hezkého. Odjakživa jsem řepu neměl ráda, smrděla mi a chutnala po hlíně. Ano vím, že je řepa zdravá, ale chuťové buňky tomu nerozumí. Až do chvíle než jsem vyzkoušela tuhle pomazánku. Mňam, prostě je fakt dobrá, s kombinací se sušenými rajčaty a cizrnou je prostě dokonalá a potěším i chuťové buňky. A ta barva to je slast pro oči.

Ingredience:

  • 2 ks červené řepy (cca 300 g)
  • 10 ks sušených rajčat v oleji
  • 1 stroužek česneku
  • hrst bazalky
  • hrst vařené cizrny
  • špetka soli
  • špetka kmínu
  • trochu citronové šťávy

Na ozdobu:

  • balkánský sýr
  • bazalka
Řepu si omyjeme a uvaříme ve vodě nebo na páře doměkka. Po uvaření necháme vychladit a oloupeme slupku nejlépe s pomocí rukavic, protože řepa dost barví. Řepu nakrájíme na menší kusy, aby se nám vlezla do mixéru.

Do mixéru spolu s řepou přidáme i ostatní ingredience a trochu oleje ze sušených rajčat a rozmixujeme dohladka. Sůl a citronovou šťávu přidáváme podle chuti jak moc chcete mít pomazánku slanou a kyselou.

Namažeme na chleba a posypeme bazalkou a balkánským sýrem, který se k pomazánce úžasně hodí.



Komentáře