Jablečný štrúdl

Nejlepší štrúdl vždycky dělala a dělá moje mamka, a ještě si živě pamatuji na dětské časy, kdy jsme ho byli schopni sníst za jeden večer. Z tohoto těsta můžete vytvořit nejen štrúdl, ale také dukátové buchtičky.

Přeji dobrou chuť.

Kvásek

  • 1/4 litru mléka
  • 100 g droždí
  • 11 lžiček cukru krystal

Těsto

  • 400 g polohrubá mouka
  • 100 g hladká mouka
  • 3 žloutky
  • 1 sklenice oleje
  • špetka soli
  • kvásek
  • Jablka

Jablková směs

  • jablka
  • mletá skořice
  • citrónová šťáva
  • cukr krystal
Kvásek:
Mléko si zahřejeme na pokojovou teplotu, přidáme rozdrobené droždí a 11 lžiček cukru. Pořádně zamícháme ať se nám cukr a droždí rozpustí. Kynout dáme na teplé místo, tak ať nám kvásek zvětší objem dvojnásobně, přibližně na půl hodiny.

Těsto:
Všechny ingredience vložíme do velké mísy a přilijeme kvásek. Hnětáme těsto nejdříve pomocí vařečky a potom můžeme použít ruce. V případě, že se nám těsto lepí přisypeme hladkou mouku.

Hněteme tak dlouho, až se nám nebude těsto lepit a ruce. Necháme kynout 30 minut na teplém místě.
Troubu se rozehřejeme na 180°C a plech si vyložíme pečícím papírem.

Po vykynutí si těsto rozdělíme na dva kusy, popřípadě na víc. Každý kus postupně vyválíme a naplníme jablkovou směsí. zabalíme a zabezpečíme konce, aby nám nevytekla šťáva ven. Zbylými bílky pomažeme štrúdly a dáme do vyhřáté trouby na 30 minut.

Nebojte se, že vám štrúdly rychle ztmavnou to totiž způsobí bílky, kterými jste je pomazali.

Jablková směs:
Jablka si nastrouháme. Přisypeme skořici a podle chuti dochutíme citronovou šťávou a cukrem. 

Do směsi si přidejte co máte rádi, jestli jsou to rozinky, ořechy nebo cokoliv jiného záleží na vás. Já miluji tuhle jednoduchou verzi.

TIP: Aby jsme zjistili, jestli máme štrúdl hotový, píchneme do něj špejlí a pokud se nám těsto nebude lepit, máme hotovo.


Komentáře