Jablečný štrúdl
Nejlepší štrúdl vždycky dělala a dělá moje mamka, a ještě si živě pamatuji na dětské časy, kdy jsme ho byli schopni sníst za jeden večer. Z tohoto těsta můžete vytvořit nejen štrúdl, ale také dukátové buchtičky.
Přeji dobrou chuť.
Přeji dobrou chuť.
Kvásek
- 1/4 litru mléka
- 100 g droždí
- 11 lžiček cukru krystal
Těsto
- 400 g polohrubá mouka
- 100 g hladká mouka
- 3 žloutky
- 1 sklenice oleje
- špetka soli
- kvásek
- Jablka
Jablková směs
- jablka
- mletá skořice
- citrónová šťáva
- cukr krystal
Kvásek:
Mléko si zahřejeme na pokojovou teplotu, přidáme rozdrobené droždí a 11 lžiček cukru. Pořádně zamícháme ať se nám cukr a droždí rozpustí. Kynout dáme na teplé místo, tak ať nám kvásek zvětší objem dvojnásobně, přibližně na půl hodiny.
Těsto:
Všechny ingredience vložíme do velké mísy a přilijeme kvásek. Hnětáme těsto nejdříve pomocí vařečky a potom můžeme použít ruce. V případě, že se nám těsto lepí přisypeme hladkou mouku.
Těsto:
Všechny ingredience vložíme do velké mísy a přilijeme kvásek. Hnětáme těsto nejdříve pomocí vařečky a potom můžeme použít ruce. V případě, že se nám těsto lepí přisypeme hladkou mouku.
Hněteme tak dlouho, až se nám nebude těsto lepit a ruce. Necháme kynout 30 minut na teplém místě.
Troubu se rozehřejeme na 180°C a plech si vyložíme pečícím papírem.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na dva kusy, popřípadě na víc. Každý kus postupně vyválíme a naplníme jablkovou směsí. zabalíme a zabezpečíme konce, aby nám nevytekla šťáva ven. Zbylými bílky pomažeme štrúdly a dáme do vyhřáté trouby na 30 minut.
Nebojte se, že vám štrúdly rychle ztmavnou to totiž způsobí bílky, kterými jste je pomazali.
Jablková směs:
Jablka si nastrouháme. Přisypeme skořici a podle chuti dochutíme citronovou šťávou a cukrem.
Do směsi si přidejte co máte rádi, jestli jsou to rozinky, ořechy nebo cokoliv jiného záleží na vás. Já miluji tuhle jednoduchou verzi.
TIP: Aby jsme zjistili, jestli máme štrúdl hotový, píchneme do něj špejlí a pokud se nám těsto nebude lepit, máme hotovo.
Komentáře
Okomentovat