Dukátové buchtičky

Tohle to těsto jsem se naučila od své maminky, která ho umí nejlépe. Už jako malá si vzpomínám, jak sem jí pomáhala a ujídala kynuté těsto, protože i neupečené mi dokonale chutnalo. Máma mě pak napomínala, že mě bude bolet břicho, ale i tak jsou to úžasné vzpomínky na dětství.


Nechte si chutnat.

Kvásek

  • 1/4 litru mléka
  • 100 g droždí
  • 11 lžiček cukru krystal

Těsto


  • 400 g polohrubá mouka
  • 100 g hladká mouka
  • 3 žloutky
  • 1 sklenice oleje
  • špetka soli

Poleva

  • 750 ml mléka
  • 1 a půl vanilkového pudingu
  • 50 g cukru
Kvásek:
Mléko si zahřejeme na pokojovou teplotu, přidáme rozdrobené droždí a 11 lžiček cukru. Pořádně zamícháme ať se nám cukr a droždí rozpustí. Kynout dáme na teplé místo, tak ať nám kvásek zvětší objem dvojnásobně, přibližně na půl hodiny.

Těsto:
Všechny ingredience vložíme do velké mísy a přilijeme kvásek. Hnětáme těsto nejdříve pomocí vařečky a potom můžeme použít ruce. V případě, že je těsto málo tuhé přisypeme hladkou mouku.

Hněteme tak dlouho, až se nám nebude těsto lepit a ruce. Necháme kynout 30 minut na teplém místě. Mezitím si vymažeme pekáč máslem a po vykynutí z těsta uděláme kuličky, které ještě pomažeme rozpuštěným máslem.

Vkládáme do pekáče jeden vedle druhé a nebojíme se kuličky na sebe natlačit. Necháme ještě na 5 minut vyběhnout a pečeme na 180°C 20-30 minut. Po upečení pomažeme máslem.
Poleva:
700 ml mléka spolu s cukrem přivedeme k varu. Zbytek mléka nalijeme do hrníčku nebo šejkru, přisypeme pudingy a pořádně zamícháme. Rozmíchaný puding nalijeme za stálého míchání do teplého mléka až se nám udělá kašovitá hmota.

Hotový puding nalijeme na buchtičky a můžeme začít jíst.

Komentáře