Žitné medové perníčky

Sice už je asi měsíc po Vánocích. Nicméně jsem se rozhodla, že tyhle perníčky můžete jíst celoročně. Hlavně jsem si uvědomila, že né všichni mají rádi perníčky křupavé. A  právě pro tuto skupinu milovníku křupavosti jsou určeny. Já osobně dávám přednos právě křupavějšímu typu nad těmi měkkými. A pokud i vy to takhle máte tak je vyzkoušejte.

Ingredience:

  • 300 g žitné mouky hladké
  • 100 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 100 g medu
  • 100 g cukru krystal
  • 90 g  mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 vejce
Máslo, med a cukr necháme spolu rozpustit. Zbytek sypkých ingrediencí smícháme dohromady. Přilijeme směs másla, medu a cukru a 2 vejce. Vše spolu zpracujeme v kompaktní těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky přes noc odpočinout.

Druhý den těsto ještě propracujeme rukama a vyválíme přibližně na tloušťku 5 mm. Vykrajovátkem vykrojíme požadované tvary, které naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. 

Perníčky dáme péct do vyhřáté trouby na 170°C a pečeme 10 minut.

PS: hlídáme, perníčky se rychle spálí.








Komentáře