Lassagne

Nad lassagnemi jsem dlouho váhala zda tento recept mám vůbec vydat, určitě se nebude moc lišit od ostatních. ale jednu malou vychytávku tady přece mám. Protože nejsem zrovna milovník beshamelu tak jsem si ho malinko upravila.



Omáčka bolognese

  • 500 g mletého masa( vepřové/hovězí)
  • 3 ks mrkve
  • 1 ks petržel
  • 1/3 celeru
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 konzervy rajčat (dohromady 500 g)
  • 200 ml vývaru
  • sůl
  • pepř
  • bazalka
  • majoránka
  • olej

Bešamelová omáčka:

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 300 ml vývaru
  • 1 ks bobkového listu
  • špetka muškátového oříšku

Ostatní:

  • 1 balení těstoviny lassagne
  • 400 g nastrouhaného sýru
Omáčka bolognese:
Maso si buďto nameleme nebo koupíme již namleté. Osolíme opepříme přidáme bazalku a majoránku a necháme odležet do lednice. Mrkev, petržel a celer si oškrábeme a nastrouháme na hrubším struhadle. Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme na jemné kusy.  Do pánve nebo většího hrnce si nalijeme trochu oleje a zprudka osmažíme cibuli, česnek i kořenovou zeleninu.
Postupně přidáme mleté maso a necháme ho zatáhnout. Přidáme konzervy rajčat a vývar a dusíme na mírném ohni do úplného změknutí masa.

Bešamelová omáčka:
V hrnci si rozpustíme máslo a po rozpuštění zasypeme moukou. asi 2 minuty necháme prosmažit a postupně přiléváme mléko a vývar tak, aby jsme vytvořili omáčkovitou konzistenci. Přidáme bobkový list a nastrouhaný muškátový oříšek. Postupně mícháme a necháme zhoustnout.

Kompletace:
Těstoviny dáváme po pár kusech do horké vody tak na 2-3 minuty, proto, aby se nám lépe krájeli a tvarovali do zapékací mísy.

Na dno zapékací mísy rozprostřeme malou vrstvu masové směsi, na ní naskládáme těstoviny, na těstoviny bešamel, masovou směs a posypeme sýrem a takto opakujeme, až do poslední vrstvy, která se bude skládat z těstovin, bešamelu a sýru.

Pečeme na 200°C tak 20 minut, nebo do změknutí těstovin. Popřípadě můžeme píchnout špejlí abychom se ujistili, že jsou těstoviny dostatečně měkké.








Komentáře