Větrník na plech


Jeden ze zákusku, které jsem vždy milovala v cukrárně. Babička nám je kupovala na každou oslavu a to trvá do teď. Vždy si na něm pochutnám a tohle je pro mě vylepšená verze. Není tak přeslazený jako originál a to je pro mě velké plus.

Odpalované těsto

  • 750 ml vody
  • 230 g másla
  • 230 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 8 vajec

Karamelová náplň

  • 750 ml mléka
  • 2 karamelové pudinky
  • cukr moučka
  • 250 g másla
  • 500 ml smetany na šlehání
  • 2 ztužovače
  • cukr

Karamelová poleva

  • 250 g cukru krupice
  • 200 ml smetany na šlehání
Odpalované těsto:
Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (mě to trvalo zhruba 10 minut). Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně vmícháme a až pak dáme další.

Na dva plechy dáme pečící papír a naneseme těsto rozdělené na poloviny. Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Pečeme asi 30-40 minut. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
Karamelová náplň:
Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750 ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti. Vyšleháme do tuha šlehačku se ztužovači a cukrem.
Karamelová poleva:
Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijte ještě trochu horké smetany). Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do lednice.

Kompletace:
Na první plát naneseme karamelovou náplň a na ni rozetřeme ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhý plát a povrch polijeme karamelovou polevou.






Komentáře