Panna cotta

Dokonalý smetanový dezert. Začínali si na něm pochutnávat v Itálii a i z téhle země se rozšířil do celého světa. Zejména je to velmi oblíbený dezert v restauracích. Doma si ho můžete ochutit čímkoli na co máte zrovna chuť.
Já si ho ráda připravuji s různou obměnou přelivů.


Panna cotta

  • 500 ml smetana ke šlehání (31%)
  • 50 g cukr krystal
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 plátky želatiny

Mangový přeliv

  • 2 manga
  • 1 citrón
  • voda

Panna cotta:
Plátky želatiny si dáme do studené vody, aby nám změkli a nabobtnali.

Smetanu, cukr, semínka vanilkového lusku ale i vanilkový lusk si dáme do rendlíku. Přivedeme pod bod varu. Jakmile je smetana zahřátá vyndáme lusk, který nám smetanu krásně navoněl a odstavíme z plamene. Nabobtnanou želatinu vymačkáme a necháme rozpustit ve smetaně.

Formu namočíme do studené vody, aby nám panna cotta lépe vyklouzla a můžeme lít do požadovaného tvaru. Dáme do ledničky minimálně na 3 hodiny nejlépe přes noc vychladnout.

Přeliv:
Mango na přeliv zbavíme slupky a pecky. Dáme do mixéru spolu se šťávou z citrónu a přilijeme asi 2 dl vody. 


Po vychladnutí panna cotty přelijeme přelivem a ozdobíme ovocem.





Komentáře

Okomentovat