Humus

Aby jsme měli vyváženou stravu, neměli by jsme do sebe cpát samé maso jak jsme zvyklí u naších rodičů. Proto je dobré do našeho pestrého jídelníčku zařadit i luštěniny. Pokud nejsou zrovna vašimi oblíbenci tak věřím, že po vyzkoušení téhle pomazánky si je s chutí dáte.

Ingredience:

  • 1 a půl hrnku vařené cizrny
  • 1/4 hrnku vody
  • 1/2 citrón 
  • 2 lžíce tahini pasty
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli
  • špetka kmínu
Cizrnu můžete koupit jak v suchém stavu, tak již vařenou. Většinou v konzervě. samozřejmě pro urychlení receptu můžete použít tu v konzervě. Ale tento recept bude se vším všudy, a to i jak si ji uvařit doma.

Cizrnu si namočíme přes noc. Ta nám nabobtná na dvojnásobnou velikost. Nejlepší vaření cizrny je v tlakovém hrnci. Nemusíte jí vařit tak dlouho, jako by tomu bylo v klasickém hrnci.

Namočenou cizrnu opláchneme a spolu s čistou vodou dáme do tlakového hrnce tak, aby byla ponořená. Zavřeme a necháme tlakovat asi hodinu. Po uvaření necháme cizrnu vychladnout a připravíme si sekáček, kde dáme všechny ingredience. Rozemeleme na cimprcampr, sem tam promícháme, aby se nám rozemlelo všechno. 

A můžeme podávat, namažeme na chleba, můžeme posypat mletou paprikou, nebo třeba nakrájet zeleninu a namáčet jí do humusu.





Komentáře